Германия стана втората държава в Европа с потвърден случай на новия смъртоносен коронавирус.

Към момента в света има около 4500 заразени в близо 20 държави. Огнището е Китай, където са всички смъртни случаи - над 100. Вирусът в Европа беше потвърден с три случая във Франция.

Първият потвърден болен от новия коронавирус в Германия е 33-годишен мъж в провинция Бавария.

„Пациентът е добре, изолиран е и следим внимателно състоянието му. Проверяваме всички, с които е бил в контакт - най-вече семейство и колеги“, обясни Мелани Хумл, министър на здравеопазването на Бавария.

Предполага се, че германецът се е заразил от своя китайска колежка, която била на командировка в Германия. Симптомите й обаче се проявили, чак след като се прибрала обратно в Китай.

Съмнение за вируса има Румъния, след като студент, който следва в Китай, се прибрал с грипни симптоми. Той е приет в инфекциозна болница в Букурещ, където е под специално наблюдение.

Междувременно СЗО промени на "висока" степента на опасност от новия вирус. Директорът на организацията е в Китай, където получи уверение от китайския президент, че заразата ще бъде овладяна.

Редица държави подготвят евакуация на свои граждани от китайските градове под карантина.

„Ситуацията е извънредна в Китай. Затова моля журналистите да внимавате с определения като "широко разпространение". Засега се пренася зад граница с пътуващи. Извън Китай вирусът не е широко разпространен, но ние трябва да сме подготвени, ако това се случи“, обясни говорителят на СЗО.

Експертите предупреждават, че в социалните мрежи се въртят множество фалшиви новини, свързани с вируса, които целят да всяват масова паника.