Световната здравна организация призова международната общност да запази спокойствие и заяви, че не препоръчва да се евакуират чужди граждани от Китай заради разпространението на коронавируса.

Ръководителят на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус заяви по време на среща с китайския външен министър Ван И, че е убеден в способността на Китай да се справи с профилактиката и контрола над епидемията.

Кои страни готвят евакуация на своите граждани?

Снимка: EPA

Препоръката на СЗО идва на фона на съобщения, че редица страни преговарят с Китай за репатриране на своите граждани, пребиваващи в Ухан.

  • Франция планира да изпрати самолет от Париж до Ухан в сряда, за да може да прибере своите поданици от провинция Хубей, съобщава „Ройтерс“.
  • Русия също заяви, че преговаря с китайското правителство за евакуация на своите граждани в провинцията.
  • Сред страните, които планират евакуация на своите граждани от провинция Хубей са Япония, Южна Корея, Казахстан, Германия, Мароко, Испания, съобщава „Ройтерс“.
  • Българското посолство следи ситуацията заедно с дипломатите на други държави от Евросъюза и е готово да се включи в евакуация на европейски граждани, ако такава бъде организирана.
  • САЩ също са заявили, че ще евакуират персонала на своето консулство в Ухан, като на самолета ще има и ограничен брой места за американски граждани.

Мерки срещу разпространение на заразата

  • Русия затвори границата си с Китай в три региона в Далечния изток до 7 февруари заради опасения от разпространение на новия коронавирус, съобщи днес губернаторът на Хабаровския край, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС. Затворена е границата с Еврейската автономна област, Хабаровския край и Амурска област.
  • Хонконг пък обяви, че спира в четвъртък влака, свързващ града с останалата част на Китай. Ще бъдат отменени и полетите към Китай, както и автобусните линии. Тези мерки се предприемат в опит да се спре разпространението на корона вируса.

Ускорена разработка на ваксина

Междувременно медиите съобщиха, че болницата Дунфан към университета в Шанхай и китайската биотехнологична компания са одобрили проект по разработване на ваксина срещу коронавируса, която може да бъде създадена по-бързо от обичайното.

Снимка: EPA

Учените възнамеряват да синтезират матрична рибонуклеинова киселина с няколко вида последователности от различни антигени. След това ще отделят ефективните антигени и на тази основа ще могат да създадат образци на ваксина в рамките на 40 дни.

След създаването на образците на ваксината трябва да преминат клинични изпитания и одобрение.

Ако все пак човек се е заразил с новия тип коронавирус, лечението продължава около една седмица при леките форми на заболяването. По-тежките случаи изискват поне двуседмично лечение.