Четвърти случай на новия коронавирус е регистриран в Европа. След първите трима болни във Франция, Германия съобщи за пациент, който се е заразил от гостуващ му китайски гражданин. И в Румъния проверяват съмнителен случай.

В Ухан четирима български студенти остават блокирани. Българското посолство с дипломатите на други държави от Евросъюза следи ситуацията и е готово да се включи в евакуация на европейски граждани, ако такава бъде организирана.

Снимка: btvnovinite.bg

Първият случай в Германия е на мъж от Щарнберг, Бавария. Здравните власти съобщават, че засега пациентът е в добро клинично състояние, изолиран е и е под наблюдение. Предупредени са хората, които са имали контакт с него.

СЗО промени на "висока" степента на опасност от новия вирус. По последни данни 4500 са заразените в общо 16 държави.

Смъртните случаи са 106, засега са само в Китай. Властите съобщиха и за първи фатален случай и в столицата Пекин. Предупредиха, че част от заразените не проявяват типичните симптоми на грип.

Снимка: btvnovinite.bg

„Наблюдавахме някои случаи, при които не са проявени симптоми, но резултатите от тестовете се оказаха положителни. При други пациенти нямаше обичайната температура, а само кашлица или отпадналост, но и те бяха диагностицирани благодарение на нашия скрининг“, разкрива Ли Ксинуанг, главен експерт в център за заразни болести в Пекин.  

Япония тази вечер ще изпрати първия чартърен полет, за да прибере част от сънародниците си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Подсигурили сме транспорта на сънародниците ни в Ухан, до летището. Ще изпратим първия самолет тази вечер. Ще доставим и маски, защитна екипировка и други консумативи на хората в Ухан“, заяви външният министър на Япония Тошимицу Мотеги.

Съмнение за вируса има и в Румъния. 24-годишен мъж, който следва в Китай и преди дни се е върнал в родния си град Бакъу, е развил грипни симптоми. Студентът е приет в инфекциозна болница в Букурещ. Очакват се резултатите от изследванията му.