Четирима са блокираните българи в град Ухан, Китай, откъдето тръгна опасния коронавирус. Това каза за bTV временно управляващият българското посолство в Пекин Владислав Спасов. 

Все още няма ясен план как да бъдат изведени българите от града. Очаква се днес да излети самолет с американски граждани.

„Опцията за качване на наши съграждани на американски самолет не стои, защото американската държава иска те да имат право на постоянно пребиваване. Самолетът, който ще излети за Съединените щати, ще кацне в Съединените щати. Те трябва да имат такова право на пребиваване, иначе не могат да се качат на този самолет. Тази опция е непосилна за нас. Заявили сме официално на френските колеги, че искаме нашите съграждани да са с тях на самолета“, съобщи Спасов.

Той обяви, че се разглеждат опции за помощ от още две държави, но не уточни кои са те.

„Ние, както в Пекин, така и в Брюксел, така и в София имаме тясна връзка с нашите европейски колеги и работим за едно европейско решение. Структурите на ЕС за такива ситуации са активизирани. Дори и някои държави да не успеят самостоятелно, целият ЕС с обединени усилия ще им помогнем“, коментира още Спасов.

Позицията на властите в Китай е, че чужденците, които в момента са в Ухан, трябва да останат там.

Сред българите, блокирани в града, е и студентката Преслава Пешкова. Баща ѝ – Чавдар Петков, изрази надежда, че въпреки създалата се ситуация, проблемът със завръщането на дъщеря му ще се разреши. 

„Озадачен съм от мерките, които предприема нашата държава по отношение на това да прибере поданиците си или да помогне по някакъв начин. В крайна сметка тези посолства и консулства, които ние поддържаме със средства, са предназначени точно за такива ситуации – да могат да реагират в определени моменти, и пак за съжаление трябва да ползваме нечий гръб, за да могат да се изнесат хората оттам“, коментира той.