Днес в България се прибира ансамбълът от Петрич, който трябваше да участва в празненствата в Пекин по случай китайската Нова година. Това съобщи в „Тази сутрин“ временно управляващият българското посолство в Пекин – Владислав Спасов.

Всички масови събития в страната бяха отменени заради коронавируса, който продължава да взима жертви. Данните към 12 ч. тази нощ са за 2744 болни и 80 починали, съобщи Спасов.

20 души от ансамбъла се връщат днес в България с полет от Пекин, а билетите им са били купени от китайската държава.

Добрата новина, по думите на Спасов, е че засега няма данни за заразени българи или граждани на ЕС.

В страната се прилагат извънредни мерки, за да се ограничи разпространението на вируса. Вече е ясно, че той се предава по въздушно-капков път, затова и носенето на маски е задължително. Град Ухан, откъдето се счита, че е тръгнала заразата, както и два съседни града, са блокирани. Градският транспорт не се движи, а по улиците няма никой. В тези три града живеят около 20 млн. души.

До 2 февруари е удължена ваканцията по случай китайската Нова година.

По думите на Спасов Китай реагира изключително адекватно при създалата се ситуация. Първият случай на вируса е регистриран на 8 декември. Разработен е тест, който може с точност да определи дали дадено лице е заразено или не. Въпреки че все още няма официална информация как се е зародил вирусът, населението получава точни инструкции как да се предпази.

От 27 януари 2020 г. всички китайски туристически групи, пътуващи в чужбина, ще бъдат спрени. Резервациите за полети и хотели в чужбина, направени чрез туристически агенции, ще бъдат прекратени. Резервациите за вътрешни полети и хотели в Китай, направени чрез туристически агенции, са били анулирани, считано от 24 януари 2020 г.