Опасността от появилия се в Китай коронавирус вече не е „умерена“, а „висока“. Поправката беше направена днес от Световната здравна организация, като те признават, че са допуснали „грешка във формулировката“ в предишните си доклади.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пристигна в Пекин, където ще разговаря с представители на китайските здравни служби за борбата с разпространяването на смъртоносния коронарвирус.

Починалите в Китай вече достигнаха 81 души, а заразените са над 2750, загубилите живота си заради усложнения вече не са само на територията на град Ухан, откъдето тръгна вирусът. Днес беше съобщено за първи смъртен случай в Пекин.

Става въпрос за 50-годишен мъж, който е посетил град Ухан на 8 януари. Треската при него се е появила седем дни по-късно, когато пристигнал в столицата. Той бил приет в болница на 21 януари, а днес е починал.

Миналата седмица СЗО се въздържа да обяви глобално извънредно положение с аргумента, че Китай предприема необходимите мерки, включително поставянето под карантина на градове с население около 50 млн. души.