Тестовете за китайския коронавирус се очаква да пристигнат у нас в началото на следващата седмица. Макар у нас да няма случаи на заболяването, две болници в София са подготвени да приемат заразени пациенти.

Снимка: btvnovinite.bg

Военномедицинска академия в столицата разполага със стая, която има специална изолация. Освен това, помещението е с негативно налягане, за да не позволява на заразите да излизат извън нея. Подобна изолирана стая има и в Инфекциозна болница в София.

ВМА има и количка, осигурена още при епидемията от ебола. „Ако имаме такива данни, още от самолета можем да изолираме в тази носилка болния. Не допуска вируса. Има кислороден канал, който се свързва с хеликоптера или самолета. Има възможност и за манипуляция за болния, да му се подава кислород“, уточни началника на катедра "Инфекциозни болести” към ВМА доц. д-р Георги Попов.

Снимка: btvnovinite.bg

В болницата е настанен и пациент, завърнал се от Китай, който беше под домашна карантина. Той е бил с респираторни симптоми и се наблюдаваме в болницата за развитие на вирусно заболяване. 

Макар и тестове все още да липсват, лекарите са категорични, че място за тревога няма, а мерките са превантивни.

За България опасност няма. Нямаме заразени българи в Китай, но не очакваме такива да стигнат. Възрастни и увредени хора, с предшестващи заболявания, а не млади хора и деца. Те не умират засега“, посочи още д-р Попов.

У нас подозрителните случаи ще могат да се изследват още в началото на следващата седмица.  Българските болници ще бъдат снабдени с тестове, произведени в Европа.

Снимка: btvnovinite.bg


Възможно е човек да е носител едновременно и на коронавируса, и на грипния вирус, но това е рядко срещано, казва проф. Корсун. Затова за китайския вирус ще се изследват само пациенти, настанени за лечение в интензивни отделения след направление от лекар.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 477 17 134 965
Света 5 825 335 40 732 358 234 2 523 310
Заразени* Нови Починали
България 2 477 17 134
Света 5 825 335 40 732 358 234
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer