Българският ансамбъл, който трябваше да участва в празненствата в Пекин по случай китайската Нова година, се прибра в България. Танцьорите си дойдоха по-рано от планираното, тъй като масовите мероприятия в Китай са отменени заради коронавируса.

Екипът от 18 танцьори и четирима представители на институции кацна днес на Летище София. Те обясниха, че към този момент ситуацията в Пекин е спокойна, въпреки това с цел превенция всички забележителности там са затворени.

Допълниха и че още с кацането в страната са ги прегледали.

„Изключително спокойна беше обстановката – маски, дезинфектанти, отделно имаше мерене на температурата почти навсякъде. Минахме през термоконтрол, какъвто има на всяко едно летище, всичко е окей. Казаха да следим за общото ни състояние – температура, кашлица и т.н.“, каза Нина Попова, директор Дирекция  „Образование и култура“ – Петрич.

Още когато разбрали, че празненствата за новата година се отменят, от ансамбъла се свързали с външно министерство, за да им помогнат да заменят билетите си, за да могат да се върнат в страната възможно най-бързо. От ведомството са реагирали веднага и няколко часа по-късно билетите им вече били с друга дата.