Вирусолози и експерти се включват в оперативна работна група, която ще се занимава с всички въпроси, касаещи коронавируса от Китай. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

В рамките на групата ще работят и “Гранична полиция”, ДАНС и Министерството на външните работи. 

Мерките, предприети от Китай, силно ограничават възможността за разпространение, допълни д-р Кунчев. 

“Не знаем все още точният механизъм на предаване. Няма случай на предаване при пребиваване в общи пространства, например, при пътуване в самолет със заразен или на работното място”, допълни Кунчев. 

Заплахата за Европа е на средно ниво, а мерките са достатъчни, каза още държавният здравен инспектор. По думите му скринингът е една от мерките, но не е най-важната, защото не спира разпространението на вируса. 

Кунчев допълни, че в момента смъртността е изчислена на около 10%. 

На този етап страната ни няма възможност да тества болни за коронавируса. Поръчани са обаче тестове. 

Материали за изследванията ще бъдат изпращани само от лекари в интензивните отделения, поясни зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания Тодор Кантарджиев. 

Българският ансамбъл, който трябваше да участва в празненствата в столицата Пекин по случай китайската Нова година се завърна у дома. 

Танцьорите си дойдоха по-рано от планираното, като дори не са успели да си вземат подаръци от Китай, защото магазините били затворени. 

Те ще бъдат 14 дни под медицинско наблюдение.