Въпреки мерките в цял свят, жертвите на китайския коронавирус продължават да се увеличават – броят им е достигнал 80, съобщиха китайските местни власти. Заразените са вече около 3000 души.

Китайските власти предупредиха, че вирусът може да е заразен дори през инкубационния период, което го прави по-труден за овладяване. За последното денонощие са регистрирани 769 нови случая. 44 заразени има в други страни, сред които Тайланд, Съединените щати и Австралия.

Китайските власти вчера удължиха с три дни ваканцията по случай Лунната нова година, за да се ограничи разпространението на заразата.

„Потокът от хора, които се връщат на работа след Пролетния фестивал, е огромен, инкубационният период на вируса е особено дълъг, което ще доведе до непредвидени последствия“, споделят опасенията си местни хора.

Град Ухан в провинция Хубей, откъдето тръгна вирусът, на практика е изолиран от света.

Премиерът Ли Къцян пристигна днес в Ухан, за да се запознае с усилията на местните власти в борбата с епидемията.

Пекин изпраща в епицентъра на заразата близо 1 000 медицински екипи от други провинции, за да помогнат на изнемогващите си колеги в препълнените с пациенти болници.

Правителството е заделило 43,5 млн. долара за борба със смъртоносния вирус. Бил Гейтс отпусна 10 милиона долара за мерки срещу разрастването на епидемията.