Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право, съобщиха руските медии, цитирани от БТА.

„Предаването от България на Украйна на ракети за зенитни ракетни системи С-300 в зоната на бойните действия ще доведе до ескалация на конфликта и до невинни човешки жертви", се казва в изявлението на руската федерална служба.

Оттам отбелязват, че в съответствие с член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България от 5 септември 2002 г. предаването на трета страна на оръжия и военна техника, получени в резултат на двустранното военнотехническо сътрудничество, е недопустимо без получаване на предварително писмено съгласие от Русия.

„Става дума за поредния опит за грубо нарушение на българското ръководство на международните си задължения в областта на контрола върху оръжията, въпреки нееднократните разяснения на руската страна", се казва още в изявлението на службата.

Позицията е във връзка с решението на българския парламент от днес да изпратим на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети, както и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, с отпаднала необходимост за МВР.