Киев твърди, че е унищожил ракетна система С-300 на територията на Русия с помощта на западно оръжие. Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук публикува снимка в социалните мрежи с коментар: „Гори красиво“.

Не е ясно дали използваните ракети са европейски, или американски.

С помощта на системи С-300/С-400 руските военни редовно обстрелват Харков и Харковска област. За целта те използват противовъздушни управляеми ракети.

Миналата седмица САЩ и някои страни от ЕС позволиха на Украйна да атакува военни цели на руска територия с доставени от тях оръжия.

След месеци на украински молби преди дни президентът на САЩ - Джо Байдън, даде зелена светлина за удари по Русия с американски оръжия, но само в района близо до Харков.

Разрешението не важи за най-далекобойните системи – „Хаймарс“, а само за тези, стрелящи на около 70 километра.

В същото време Вашингтон забранява атаки с използване на ракети ATACMS с обсег на полета до 300 км.

Руският президент Владимир Путин пък заплаши, че Западът би бил директно въвлечен във всяка употреба на оръжията му от страна на Украйна за удари във вътрешността на Русия, защото за извършването на подобни атаки ще бъде необходима неговата сателитна, разузнавателна и военна помощ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица заяви, че НАТО има правото да помага на Украйна да отстоява собственото си право на самозащита и че това не прави НАТО страна в конфликта.