Парламентът даде зелена светлина за изпращането на допълнителна военна помощ на Украйна. Мнозинството от депутатите одобриха на закрито заседание проекта за допълнителна помощ, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Русия реагира веднага – Федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова българските власти да преосмислят решението си.

С това решение НС одобри да изпратим на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети. Заедно с тях ще предоставим на Украйна и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Пленарното заседание днес започна по същество с час и половина закъснение, защото депутатите от трите опозиционни партии – „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“, искаха почивка след почивка.

Трите формации са против предоставянето на военна помощ на Киев и настояваха на заседанието да присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев, директорите на разузнаването и др.

В крайна сметка на закритото заседание бяха изслушани началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и зам.-командирът на Военновъздушните сили (ВВС) бригаден генерал Петьо Мирчев.

Пред БНТ началникът на отбраната обясни, че неизправните ракети в складовете ни са между 3% и 5% от наличностите.