Напрежение в парламента по повод изпращането на боеприпаси за Украйна. Дебатът за новата военна помощ за Киев обаче започна с фалстарт.

Пленарното заседание днес започна по същество с час и половина закъснение, защото депутатите от трите опозиционни партии искаха почивка след почивка.

БСП, „Възраждане“ и ИТН имаха нужда от повече време, за да се запознаят по-добре с предложението за изпращането на „дефектни“ (според вносителите) ракети за зенитните комплекси С-300.

От опозицията поискаха в пленарна зала да дойде и министърът на отбраната Тодор Тагарев, за да защити това искане пред депутатите.

„Да дойде министъра на отбраната Тагаренко – т.е. Тагарев, извинявам се. Той трябва да присъства, защото това касае повереното му министерство, което той ще съсипе“, поиска от парламентарната трибуна Цончо Ганев от „Възраждане“. 

„Той не е задължен да присъства, може да го направи само по негово желание“, обясни обаче председателят на парламента Росен Желязков.

„Не знам защо с такава лекота казахте – „по негово желание и т.н.“. Надявам се да не е отишъл на почивка, защото той обича, когато се вземат важни решения за българската армия, да присъства“, заяви от своя страна Георги Свиленски от БСП.

Спорът в пленарна зала се върни основно около това дали трябва да изпратим нова помощ за Украйна или не. Според управляващите тава дума за „дефектни“ ракети, които седят в нашите складове и ние не можем нито да ги ремонтираме, нито да ги използваме.

Според опозицията обаче това е национално предателство.