Военната помощ за Украйна отново скара управляващите и опозицията. Стигна се и до нов призив за оставката на министъра на отбраната. С подписите на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и други депутати се предлага страната ни да изпрати ракети и патрони за Украйна. Става дума за дефектни ракети за зенитните комплекси C-300, които сега стоят в складовете на военното министерство.

Според управляващите - тези ракети не могат да бъдат ремонтирани и съответно използвани. Според опозицията обаче с това решение се предават националните интереси. Заради това и от БСП за пореден път поискаха оставката на военния министър. Той - не вижда повод, за да я даде.

Че страната ни подготвя нова пратка с оръжия за Украйна стана ясно в кулоарите на парламента.

„Става дума за дефектирали ракети, които ние никога не можем да използваме. Както и за доста патрони, които са натовски стандарт, а не са за оръжията, които ние използваме в България“, заяви Ивайло Мирчев, ПП-ДБ.

„При украинците с един от тези дефектни комплекси те могат да отремонтират няколко от техните действащи, да ги използват и да си защитават градовете от атаките“, смята Христо Гаджев, председател на Комисия по отбрана.

„Предоставяме някои неща допълнително на Украйна, не е нещо много по-различно от преди - боеприпаси, предоставяме също неизправни ракети, няма нещо супер интересно в това нещо“, заяви Делян Пеевски, ДПС.

Идеята доведе до извънредно заседание на Комисията по отбрана. И опозицията атакува.

„Предоставянето на неизправни ракети на друга страна по никакъв начин няма да накърни боеспособността на българската армия. Ние не можем да ги използваме“, смята министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„Единственото нещо, което може да направите, е да дойдете в тази зала с вашата оставка, нищо друго. Вие сте опасен за националната сигурност на България. Вие посягате на последните зенитно ракетни комплекси на България, какво да говорим повече? Вие сте министър на отбраната на България или на Украйна?“, коментира Борислав Гуцанов от БСП.

„Това нещо ви е казано от някое министерство, със сигурност не на България, и вие сте изпълнили спешно поръчката на посолството, защото няма как да знаете какво е състоянието на ракетите във военновъздушните сили“, каза Николай Дренчев, „Възраждане“.

„Това е последният щит, на който може да разчита България в случай, че може да стане нещо“, коментира Александър Вълчев, ИТН.

Въпреки критиките комисията даде „зелена светлина“ за изпращането на ракетите. А подкрепа дойде и от началника на отбраната.

„За нас е по-добре ние да не го съхраняваме. Някой път е и опасно, държим ги в различни складове. Не искам да застрашавам живота на личния състав“, заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Последната дума за новата пратка е на пленарната зала.