Военната помощ за Украйна отново скара депутатите. Споровете са за това дали да даваме ракети от противовъздушната отбрана на Киев и да дадем ли 100 милиона за база на НАТО край Ямбол.

Стигна се и до искане на оставката на военния министър.

За депутатите спорните моменти се оказаха два. Да се разполага ли база на НАТО край Кабиле за 1500 души на цена 100 милиона лева. И ще даваме ли на Украйна ракети от ПВО С300.

„Не става въпрос за самите системи, а за части. Разполагане до една бригада. Това е от полза за България и политиката за въздържане. И на мен 100 млн, ми се струва много“, коментира
Христо Гаджев от ГЕРБ.

Трябва да съобразим и какво иска Киев, и какво можем да дадем, смятат от ПП - ДБ.

„Нямаме излишни ПВО комплекси, но например дефектни ракети - използват се за части, тя не е цилиндър с нещо, което излиза отзад. Няма да даряваме комплекс C300“, заяви Ивайло Мирчев.

Що се касае за базата до Ямбол, тя е предвидена за 2025 година, допълниха от партията.
Двете теми предизвикаха гнева на опозицията. „Възраждане“ поискаха оставка на военния министър.

„Българската армия има нужда от още оръжия и ПВО, а не да подаряваме, не дори продаваме. Това е срещу нашите интереси. Това е държавна измяна“, посочи Ивелин Първанов.

„На първо място е националната ни сигурност - да отстояваме националния интерес без глупости. Министърът да дойде и да обясни“, каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

От ДПС засега не коментираха.

„Нека да се запозная и ще го коментирам“, заяви Делян Пеевски.

Вчера военният министър е поискал тези теми да се разискват в друг ден и на закрито заседание в Комисията по отбрана. Дали и кога той ще даде обяснения в парламента - още не е ясно.