Русия призова Израел да изтегли войските си от Ливан, като предупреди, че нападението ще доведе до по-нататъшна ескалация на насилието в Близкия изток, предаде Ройтерс.

„Русия категорично осъжда нападението над Ливан и призовава израелските власти незабавно да прекратят военните действия, да изтеглят войските си от ливанска територия и да се заемат с реално търсене на мирни начини за разрешаване на близкоизточния конфликт“, се казва в изявление на руското външно министерство.

„Очевидно е, че подобна стъпка, предприета от израелското военно и политическо ръководство след убийството на редица лидери на „Хизбула“, ще доведе до по-нататъшна ескалация на насилието в региона на Близкия изток“, допълниха от Москва.

Израел съобщи, че командоси и парашутни части са извършили нападения в Ливан във вторник в рамките на „ограничено“ наземно нахлуване. Подкрепяната от Иран „Хизбула“ пък съобщи, че е изстреляла бараж от ракети по Израел, включително по шпионската му агенция близо до Тел Авив.

В изявлението на руското външно министерство се казва, че „комбинираният характер“ на офанзиват на Израела, която според него е инвазия с участието на всички видове въоръжени сили, предполага, че броят на жертвите непрекъснато ще нараства.

„Изразяваме солидарност с ръководството и народа на приятелски Ливан, който е подложен на въоръжена агресия. Искрено изразяваме съболезнованията си на семействата и приятелите на жертвите“, допълниха от ведомството.

 

От 23 септември насам Израел нанесе масирани въздушни удари по цели на „Хизбула“ в Ливан, при които загинаха над 1000 души и бяха ранени над 2900 души, по данни на ливанското Министерство на здравеопазването, цитирано от Анадолската агенция.

Няколко висиокопоставени членове на „Хизбула“ бяха убити по време на нападението, включително нейният лидер Хасан Насрала.

„Хизбула“ и Израел водят трансгранични военни действия от атаката на „Хамас“ на 7 октомври и последвалата война в Газа, в която загинаха близо 41 600 души, повечето от които жени и деца.

Международната общност предупреди, че израелските атаки в Ливан могат да доведат до ескалация на конфликта в Газа в по-широка регионална война.

Всичко по темата следете в онлайн репортажа ни:

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK