Президентът Румен Радев ще говори днес пред световните лидери по време на Общия дебат на 79-та сесия на Общото събрание на ООН.

Войните в Близкия Изток и в Украйна са във фокуса на форума в Ню Йорк.

Изказването на Радев към световните държавни и правителствени лидери е шесто по ред в сутрешната сесия на Общия дебат и се очаква да продължи около 15 минути.

Сред акцентите в програмата на Радев е среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Той ще присъства на традиционния прием, даван от американския президент Джо Байдън.

През вчерашния ден от Ню Йорк Радев коментира, че е крайно време страната ни да бъде приета в Шенген по суша.

С министрите на външните работи на Саудитска арабия и Оман Радев е обсъдил ескалацията на напрежение в Близкия изток, като е изразена тревога от разширяването на териториалния обхват на военните действия.

 

На годишната срещата на Общото събрание в Ню Йорк България участва в две срещи с политически представители от Близкия изток.

Президентът Радев благодари външния министър на Оман за подкрепата, която държавата му оказва в преговорите за освобождаване на българите на кораба „Галакси лийдър“, взети за заложници от йеменските хути.

Снимка: bTV

Държавният глава се видя и с външния министър на Саудитска Арабия, с когото коментираха бъдещи двустранните споразумения в сферата на икономиката и инвестициите. А по-рано кюрдската телевизия „Рудал“ попита президента Радев какво е решението на войната в Украйна.

Снимка: bTV

„Засега и двете страни искат да постигнат победа. Но можем ли да дефинираме какво означава победа? Невъзможно е да се постигне успех чрез военно решение. Само дипломацията може да реши това“, заяви Радев.

Междувременно на заседание на Съвета за сигурност президентът Володимир Зеленски заяви, че между Русия и Украйна няма да бъде прекратена с преговори, а с действия.

„Путин наруши толкова много международни закони и правила, че няма да спре сам. Русия може само да бъде принудена да сключи мир и точно това е необходимо“, допълни Зеленски.

Украинският държавен глава потърси подкрепа от западните лидери за т.нар. „план за победа“.

Постоянният представител на Русия в ООН беше обвинен от колегите си, че по време на речта на Зеленски често е гледал екрана на смартфона си.