До 2030 г. близо 20 млн. работни места в производствения сектор могат да бъдат загубени заради роботизацията, съобщава Би Би Си, като се позовава на данни от „Оксфорд Икономикс”.

Според компанията хората, които веднъж загубят работата си в следствие на автоматизацията, трудно ще могат да намерят реализация същата сфера.

Възходът на роботите вече струва скъпо на хората. Всеки един нов робот има 1,6 пъти човешка производителност. Анализът посочва, че страните със слаба икономика и висока безработица ще са повече повлияни от роботизацията. Същото важи и за развитите страни, но в по-малки мащаби.

В света най-повлияно е автомобилостроенето. Очаквано, ако някой загуби работата си в този отрасъл, ще се насочи към близък до него сектор като транспорт, поддръжка или строителство. Проучването посочва, че търсещите работа биха се сблъскали с недостиг на свободни места именно заради новите умни и сръчни машини.

Конспирацията, че роботите ще превземат човечеството, витае от много години. Докладът на „Оксфорд Икономикс” обаче набляга, че автоматизацията носи и трябва да подпомага икономическия растеж. Това означава, че колкото места се губят заради роботизацията, толкова да бъдат и създадени другаде.

Също така анализът посочва, че професиите, в които работата изисква всекидневно повторение на действията, е по-вероятно да бъде заличена. За разлика от това, сферите, които изискват състрадание, креативност или социален интелект биха съществували десетилетия напред.

Около 1,7 млн. работа са били загубени през последните 19 г., като Китай води класацията – 550 хил. работни места са заети от машини. Следват Европа с 400 хил. и САЩ с 260 хил.

Закриването на работни места за сметка на автоматизацията в крайна сметка ще докара около 5 трилиона долара в световния БВП.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!