Една четвърт от всички европейски граждани вярват повече на изкуствения интелект, отколкото на политиците си, сочи ново изследване, проведено от испански учени и публикувано в онлайн изданието “Футуризъм”.

Въпреки това около 70% от европейците смятат, че изкуственият интелект и развитието на роботиката могат само да навредят на обществото.

Проучването е направено във връзка с все по-автоматизираното производство и загубата на работни места, причинена от развитието на изкуствения интелект. Според учените хората, които предпочитат машините като лидери са мотивирани от генералното си недоволство към политиците, а не от доверието в технологиите.

“Тези нагласи се базират на нарастващото недоволство на хората към управляващите”, твърди Диего Рубио, началник на центъра за изследвания.

Проучването показва и нещо друго – европейците очакват лидерите им, независимо дали са интелигентни роботи или от плът и кръв, да пазят работните им места от автоматизацията.

“Мнозинството от европейците очаква техните правителства да гласуват нови закони и данъци, които да ограничат автоматизацията на труда и да предпазят работните места, дори това да означава бавен икономически прогрес”, коментира Рубио.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!