Малтийката Роберта Мецола е новият председател на Европейския парламент. 45-годишната Мецола, която е член на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП), бе избрана за председател още на първия тур с 562 гласа „за“.

Нейната опонентка Ирене Монтеро от Испания получи едва 61 гласа.

Изборът за председател на Европейския парламент беше таен и с хартиена бюлетина. Гласуваха 699 евродепутати.

В речта си преди гласуването Роберта Мецола акцентира на приемствеността. По нейни думи Европарламентът трябва да не се бои от промените.

Тя посочи също така, че институциите трябва да работят по-добре, за да се гарантира, че този парламент може да бъде законодателна и политическа сила.

Ирене Монтеро заяви от своя страна, че трябва да се намери решение за войната в Украйна. Според нея трябва да се постигне мир.

Тя допълни, че ако властите в Киев загубят тази войната, това ще означава загуба за цяла Европа. Монтеро обърна внимание и върху правата на работниците.

Коя е Роберта Мецола?

Колегите ѝ от ЕНП твърдят, че Мецола е една от „много мощните жени“, които водят Европа през последните десетилетия, като я нареждат до Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен.

Снимка: Reuters

През 2022 г. Мецола стана най-младият председател на Европейския парламент. Тя беше едва на 43 години, когато пое поста след смъртта на тогавашния председател Давид Сасоли.

 

Тя беше първата малтийка, която пое кормилото на парламента, както и първата жена от две десетилетия насам, заемала тази висока позиция, припомня Евронюз.

Оттогава времето ѝ на този поста беше белязано от много първи неща. През април 2022 г. тя стана първият лидер на ЕС, който посети Киев след началото на войната.

През декември 2022 г. Мецола стана първият европейски председател на ЕП, участвал в полицейска акция срещу свой колега - тя придружи полицията до дома на евродепутата социалист Марк Тарабела като част от т.нар. разследване за корупция „Катаргейт".

Снимка: Reuters

Роберта Мецола, която превърна борбата с корупцията и поддържането на върховенството на закона в основен принцип на политическата си кариера, обеща тогава да защити ЕП и да въведе прозрачни и етични правила за работа в тази европейска институция.

Голяма част от евродепутатите са доволни от начина, по който Мецола защити основните политически сили от надигащата се крайна десница в предходния ЕП, като санкционира радикално десните депутати, които бяха склонни да осуетяват пленарните сесии.

Преди европейските избори – през юни, Мецола прекоси континента в опит да насърчи гласоподавателите да гласуват, като същевременно популяризира постиженията на ЕС.

Тогава тя призова избирателите да се доверят на проевропейските партии в центъра, за да бъдат потиснати надигащите се популистки сили в някои европейски държави.

Снимка: Reuters

Роберта Мецола е омъжена за финландския политик Уко Мецола. Политиката е това, което ги събира. Двамата се запознават в Малта през 1999 година на студентско събитие, разказа тя преди време пред Times of Malta.

Роберта и Уко имат четирима синове, родени през 2007 г., 2008 г., 2011 г. и 2017 г.