43-годишната малтийска депутатка Роберта Мeцола е новият председател на Европейския парламент.  Тя е от най-голямата политическа сила – Европейската народна партия, и беше избрана днес още на първи тур.

Вотът поне на теория беше таен. Но съвсем не остана тайна още снощи, че трите водещи политически сили - Европейската народна партия, Социалистите и Демократите и центристите от „Обнови Европа“ - си стиснаха ръцете за подкрепа за Роберта Мецола.

Разбира се, в замяна на жеста си вторите две политически сили ще получат важни позиции на заместници.

Роберта Мецола обаче има и сериозни противници заради лични позиции по горещи теми, като абортите например.

Снимка: EPA


Досегашният председател Давид Сасоли от групата на социалистите и демократите почина на 11 януари. Сегашният избор на нов председател обаче беше предвиден още през 2019 г.Тогава беше уговорено, че втората част от мандата до 2024 г. ще бъде поета от ЕНП.

Днес, освен поздравленията за рождения си ден, бившата адвокатка Мецола получи и достъп до председателския кабинет.

Сега тя ще трябва да защитава и позиции в разрез със собствените й - като абортите, например, които са престъпление в родната й Малта, но са право за всяка жена според резолюция на Европарламента.

„Всички вие познавате добре контекста в Малта и нейните депутати защитавахме тази позиция. Но сега съм председател на ЕП и всички гласувани текстове ще бъдат защитавани не само тук, но и пред останалите институции“, заяви Роберта Мецола.

След 2 французойки, Симон Вейл и Никол Фонтен, Мецола е третата жена, която оглавява Европарламента.