Взривовете на летище „Завентем” в Брюксел и на метростанция в белгийската столица са били планирани със седмици, каза експертът по сигурността Матю Хенман от компанията за анализи IHS пред Ройтерс.

Експлозиите станаха четири дни след ареста на Салах Абдеслам в брюкселския квартал „Моленбек”. Абдеслам е сочен за мозъка на атентатите в Париж от ноември миналата година, при които бяха убити 130 души.

„Обикновено атаки като тези (в Брюксел) отнемат повече от 3-4 дни подготовка, особено като се има предвид, че нападенията на летището и в метрото са били координирани”, коментира Хенман, който подчертава, че за това по-скоро са нужни седмици.

Според анализатора обаче е възможно терористите да са избързали с атаките след ареста на Абдеслам.

По думите на Хенман определено става дума за много сложна мрежа, която е способна да осъществи не само единични терористични атаки, но и серия от нападения, а това е огромно предизвикателство пред службите за сигурност.

Според анализатора атаките в Париж са показали още, че в Европа има мащабна мрежа – включени са не само деветимата атентатори, но и помощници, които са шофирали автомобилите, осигурявали са квартира и оръжие и т.н.

По думите му това ясно се илюстрирало от факта, че четири месеца Абдеслам се е укривал и е сменял местоположението си в Белгия, подпомаган от мрежата, която е способна да осъществи друга атака – не толкова мащабна, но също толкова значителна.

Ако атаките са отмъщение за ареста на Абдеслам, това ще е източник на огромно безпокойство, че една функционираща терористична мрежа може да реагира толкова бързо и с такъв разрушителен ефект, коментира и Би Би Си.

Според медията също е възможно клетка, свързана с Абдеслам, да е изместила по-рано планирана бъдеща атака, защото се опасяват той да не ги разкрие.

При всички положения това показва колко напредничаво е планирането по отношение на логистика, експлозиви, оръжия и хора, които имат желание да извършват атаки срещу цивилни граждани, отбелязва Би Би Си.

Според изданието приоритет сега ще е да се гарантира, че всеки, който представлява непосредствена заплаха за обществото, ще бъде задържан възможно най-скоро. „Ясно е обаче, че все още има огромни празнини в разузнаването и Брюксел е уязвима мишена. По думите на френския президент Франсоа Оланд отговорът на Европа трябва да бъде „спокоен, ясен и решителен” и да продължи дълго време”, посочва още Би Би Си.

  • Френски медии: Саудитска Арабия превръща Косово в балканския "Моленбек"
  • Обвинен за атентатите в Брюксел изхвърлил експлозивите в тоалетна
  • Преди атентата в Брюксел Наджим Лашрауи бил надзирател на заложници в Сирия
  • Ветеран от Виетнам е последната идентифицирана жертва от атентатите в Брюксел
  • Обвиниха един от заподозрените за атентатите в Брюксел и за тези в Париж
  • Мохамед Абрини нямал основна роля в атентатите в Брюксел
  • ИДИЛ: Братята Бакрауи стоят зад парижките и брюкселските атентати
  • В Белгия задържаха още двама заподозрени за брюкселските атентати
  • Терористите от Брюксел и Париж готвели нападения на Евро 2016
  • Мохамед Абрини признал, че е „мъжът с шапката“