Белгия задържа нови двама заподозрени за съучастие и връзки с терористичните нападения в Брюксел миналия месец, съобщи прокуратурата.

В изявление се съобщава, че Смаил Ф., роден през 1984 г., и Ибрахим Ф., роден през 1988 г., са заподозрени в "участие в дейностите на терористична група, също както и убийства вследствие на тероризъм и опити за извършване на терористични убийства”.

Снимка: БГНЕС

Междувременно стана ясно, че властите в белгийската област Фландрия не следят систематично завърналите се от чужбина джихадисти. Това става ясно от официален отговор на властите до местния парламент.

Белгийските граждани или жители, пътували до Сирия, произхождат основно от селища във Фландрия и Брюксел. По обобщени данни около 500 джихадисти с белгийски документи за самоличност са пътували до сирийския фронт, където са се обучили да боравят с оръжие и взривни вещества.

Снимка: EPA

Поне една трета от тях вече са се завърнали в Белгия.

Разследването на атентатите от ноември миналата година в Париж и от март тази година в Брюксел показа, че повечето от терористите са били в Сирия или Ирак, или поне са опитали да стигнат дотам.

При завръщането им в Белгия джихадистите не биват вписвани автоматично в регистрите като "чуждестранни бойци" или в списъците за заподозрени в тероризъм. След като не попадат в тези списъци, джихадистите не биват подлагани и на съответния контрол - проследяване на движението и контактите.

Белгийски граждани и жители пътуват до Сирия от 2013 г., като на глава от населението те са най-многобройните европейски джихадисти. Властите отбелязват, че например в Антверпен за последните две години са били открити четири досиета за тероризъм, свързани с условното освобождаване на задържаните с прокурорско разпореждане или с присъдена пробация.

Местни медии съобщават, че в последните дни в още два затвора в Белгия са разкрити сектори за изтърпяване на наказания при най-строг режим.

Снимка: EPA

Предвижда се въдворяването на до 20 затворници с тежки присъди, но засега надзирателите възразяват и обявяват намерение да стачкуват, защото според тях безопасността не е осигурена напълно.

Същевременно адвокат съобщава, че е внесъл жалба до Държавния съвет в страната срещу задържането на обвиняеми при подобен режим. Според юриста презумпцията за невиновност следва да се прилага и по отношение на условията на предварително задържане.