Шведът от сирийски произход Осама Крайем, обвинен в Белгия за участието в атентатите в Брюксел, е казал на следователите, че е изхвърлил в тоалетна експлозивите, които носел в раницата си на метростанция Малбек в белгийската столица, предаде Франс прес, като се позовава на в. "Либр белжик".

Крайем е казал, че първо е разтворил взривното вещество – ацетонов пероксид – във вода, а после го хвърлил в тоалетната в апартамента в Скарбек, в Брюксел. Там той се укривал след двата атентата в белгийската столица, извършени на 22 март.

Снимка: Reuters

Осама Крайем беше арестуван на 8 април в Брюксел и е заподозрян, че е купил саковете, използвани от терористите, взривили се на летището в белгийската столица и на метростанция Малбек.

В атентатите, за които отговорност пое „Ислямска държава”, загинаха 32 души и трима атентатори. Двама придружители на атентаторите бяха арестувани. Това са Осама Крайем, който е бил заедно с камикадзето от Малбек, и Мохамед Абрини, който е бил с терористите на летището.

Снимка: Reuters

Адвокатът на Крайем Венсан Люркен твърди, че клиентът му е отказал да се самовзриви на метростанцията. Според шведското държавно радио Крайем пък поискал, ако бъде осъден, да излежава присъдата си в Швеция. Той е роден в шведския град Малмьо.

Междувременно, днес в съд в Лондон се явиха тримата арестувани в Бирмингам за оказване на финансова помощ на Мохамед Абрини, който е обвинен, че е замесен в парижките и брюкселските атентати.

Снимка: Reuters

В съда тримата арестувани – 26-годишният британец Мохамед Али Ахмед, 26-годишният белгиец Закария Буфасил и 29-годишната Сумая Буфасил – чуха какви обвинения са им повдигнати.

Мъжете са обвинени, че са дали 3000 евро на Абрини в хода на подготовката на атентатите. Буфасил пък се съгласила да оказва финансова и друга материална помощ на Абрини.

Снимка: Reuters

Той беше арестуван на 8 април и обвинен за атентатите в Брюксел и Париж. Освен, че е придружавал камикадзетата на летището в Брюксел, той е бил и съучастник на Салах Абдеслам – единственият оцелял от групата, която извърши атаките във френската столица на 13 ноември.

Абдеслам пък беше арестуван в Брюксел на 18 март след четиримесечно издирване. Той беше екстрадиран на 27 април от Белгия във Франция и се намира в изолатор в строго охраняван затвор край Париж.

Снимка: Reuters

Услугите на адвоката, който ще защитава Абдеслам по време на процеса му във Франция, ще бъдат платени от френската държава, пише днес белгийският в. "Соар". 

Защитник на Абдеслам е адвокатът от Лил Франк Бертон, който вече е бил защитник в шумни процеси, свързани с тероризъм.

Абдеслам е гражданин на Франция, въпреки че е пребивавал постоянно в Белгия.