Терористичната клетка, която извърши нападенията в Париж и Брюксел, е планирала нападения и по време на Европейското първенство по футбол във Франция това лято. Това съобщи британският вестник "Гардиън", като се позова на френският "Либерасион".

Според медията заловеният в петък терорист Мохамед Абрини заявил пред белгийските разследващи, че ислямистката група не е имала намерение да напада Брюксел. Вместо това тя е трябвало да проведе друго нападение във Франция след тези от ноември миналата година в столицата Париж, при които загинаха над 130 души.

В неделя от прокуратурата също заявиха, че първоначално клетката е трябвало да нападне отново Франция.

Снимка: Reuters

„Според нашите източници Мохамед Абрини е обяснил, че първоначалното намерение на тази неясна френско-белгийска терористична група е било да действа по време на Европейското първенство по футбол“, посочва „Либерасион“ в понеделнишкия си брой.

Спортното събитие трябва да се проведе в 10 града на територията на Франция между 10 юни и 10 юли като първият и последният мач от него ще се проведат на „Стад дьо Франс“ в Париж, който беше сред нападнатите места при атаките от ноември.

Абрини също е заявил пред разследващите, че според клетката полицията вече твърде много се приближава до тях след ареста на Салах Абдеслам – един от предполагаемите организатори на атаките в Париж. Три дни след неговото задържане и съобщенията в медиите, че той си сътрудничи с полицията, терористите взели решение да променят целите на атаките си и провели двете координирани нападения на летището в Брюксел и на една от метростанциите в града, при които загинаха 32 души.

Отговорност за нападенията в Париж и Брюксел пое групировката „Ислямска държава“.

Снимка: БГНЕС

Тази седмица белгийската прокуратура обяви, че Абрини се е признал за третия атентатор от летището в Брюксел. Известен от видеозаписите като „мъжът с шапката“ той беше издирван, тъй като е единственият, оцелял при взривовете.

Преди това той беше търсен от полицията и във връзка с парижките нападения, където други видеозаписи показват как шофира автомобил, използван от атентаторите през ноември.