Саудитска Арабия иска да превърне Косово в "Моленбек" на Балканите, пише френският вестник „Поан“.

Косово е малка държава, възникнала слез разпада на Югославия, в която Саудитска Арабия изпраща както много пари, така и проповедници, твърди изданието. Поради това Косово се е превърнало в наборен център за джихадисти.

По данни на френския вестник със саудитски пари в Косово са изградени 240 джамии, което е с една трета повече отпреди десетилетие.

Според изданието парите от Саудитска Арабия са помогнали за радикализирането на населението и преминаването му към изповядването на уахабитския вариант на исляма. Преди това – до 2000 г., масово се практикувал умереният ислям.

В момента в джамиите все повече проповедници изповядват уахабитския ислям, което е довело и до разпространението на хиджаба (бел.ред. – ислямска забрадка) сред младите косоварки, твърди изданието.

Теократичното кралство финансира десетки косоварски младежи да идват в страната, за да изучават исляма.

Авторът на материала – Мишел Коломес, се позовава на данните в „Ню Йорк таймс“, който анализира защо в Близкия изток най-обучените джихадисти идват от Косово. 314 косовари са се присъединили към „Ислямска държава“, като 20 от тях са загинали досега.

Анализатори припомнят, че "Моленбек" е квартал на Брюксел, заселен предимно с миграчнти от марокански произход. Той нашумя след атентатите в белгийската столица, тъй като се оказа, че повечето от тях са родени и израсли в жилищния район.