Първа потвърдена следа от Боян Петров – китайски спасители откриха инсулин в района на Лагер 3, последният преди върха. Групата стигна на 10 метра от върха, но е преценила, че продължаването е прекалено опасно. През целия път не са открили друга следа от алпиниста. Това съобщи за bTV Деян Петков от екипа на Боян Петров в България.

Утре алпинистите в района имат планирано изкачване на върха, което не е свързано със спасителната акция.

Снимка: Мингма Шерпа
Екипът на Боян Петров е предупредил спасителите, че не желаят да се качват на върха в търсенето му, но последната дума е тяхна.

Издирвателната акция по въздух вчера нямаше успех.

Вижте ексклузивни кадри от хеликоптера:

Спасителите ще нощуват на Лагер 3. Търсенето продължава и утре.

„Китайският екип е водещ в момента. Има двама шерпа от Непал, които ходят с тях. Те се присъединиха към китайската група и цялата група върви заедно. Няма две отделни групи.

Днес цялата група е отишла от Кемп 3 до 10 метра преди върха и се е върнала обратно на Кемп 3, съобщи Кирил Петков.

По пътя нагоре сутринта се събуждат, оглеждат площадката и виждат инсулиновия кит и продължават нагоре.
Сега ще видим точно какво ще се случи утре. Но моята лична надежда е, че няма смисъл да се ходи до самия връх. По-добре да тръгват надолу и да оглеждат в по-долните части, защото на самия връх няма как някой да оцелее толкова време по никакъв начин".

Хеликоптер в Непал също е в готовност да тръгне утре при нужда.

Двете най-важни жени в живота на Боян Петров направиха емоционални обръщения.

Съпругата му съобщи, че е взела решение да не се изкачва върха днес, а дъщеря му разказа за последния си разговор с него.

Още от малка все чувах странни за мен думи като ''Аконкагуа'' или ''Боуд Пик'' и не бях особено сигурна това какво значи. Това разказа дъщерята на Боян Петров Тея Петрова пред bTV.

„Знам, че има шанс да бъде открит... Не съм се катерила с него по такива високи планини, затова не знам каква е неговата тактиката. Но всички казват, че не е подценил върха. Надявам се… Наистина най-лошият сценарий би бил да се е случило нещо изведнъж, което той не бил могъл да предвиди”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!