Жената до алпиниста Боян Петров – Радослава Ненова, написа във „Фейсбук”, че е взела решение спасителите да не изкачват връх Шиша Пангма днес, за да не рискуват живота си. Тя предпочита на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив.

„Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи”, пише тя.

„Затова, предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив”, обяснява Радослава.

„Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук насетне са техни”, допълни тя.

„Поради големия поток от информация и коментари, която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите, имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост, или в книга. Едно е сигурно – написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян”, пише още Радослава.

По-рано специализирано издание съобщи, че в базовия лагер под връх Шиша Пангма в Хималаите не са осъществили връзка тази сутрин със спасителния екип, който издирва Боян Петров.

По думите на Кирил Петков, член на спасителния екип, който се намира в Непал, в момента шерпи и китайски спасители се катерят над лагер 3 към върха.

Издирвателната акция по въздух вчера не откри следи от Боян Петров под върха, а спасителите не откриха алпиниста в лагер 2 и лагер 3.

Операция по въздух днес не се планира. Въпреки това хеликоптерите са на изчакване в Катманду. В момента времето обаче не е благоприятно за полет.

Въпреки решението на Радослава Ненова последната дума имат спасителите.

В Хималаите се намира и друг наш алпинист – Атанас Скатов. Той току-що изкачи връх Чо Ойо, който е висок  8201 метра.

Ураганен вятър задържа Скатов три дни в лагер 2 на 7150 метра височина, а част от групата се върна надолу.

Във „Фейсбук” профила на алпиниста неговият екип съобщи, че състоянието му е добро въпреки студа, липсата на сън и лошите метериологични условия.

Скатов отново поздравява всички и благодари за подкрепата.