„Помня, че подготовката на баща ми за последното пътуване беше дълга, още от 2016 г. той се подготвяше за тази Хималайска корона“, разказа в предаването „120 минути“ дъщерята на алпиниста Тея Петрова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Годината преди това, всеки път, когато се чувахме, ми разказваше, че тренира и се подготвя“, добави тя.

Тея живее в Швейцария от 13 годишна в момента завършва магистратура по клинична психология.

Снимка: btvnovinite.bg

„Организацията на това пътуване беше стандартна, имахме едни смешни моменти, защото смени датите на нашето заминаване с оператора поне 10 пъти. Ние също имахме подготовка, защото идеята беше да го следваме с камера на доста високо място“, спомня си и Поли Генчева, режосьор на „Отново съм тук“. Филмът проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата му. По време на снимките на този мащабен проект Боян изчезва.

„За съжаление обаче успяхме да стигнем само до Катманду, от там на следващия ден трябваше да стигнем в Ласа, но ни се обадиха и ни казаха, че няма връзка с Боян от три дни. И тогава започна един много различен филм“, отбеляза Поли Генчева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Кадрите във филма проследяват освен това, което се случи там, и други аспекти от живота на Боян, неговите интереси. Най-голямото предизвикателство за заснемането на филма беше да го довършим по един достоен начин“, заяви Поли Гечева.  

Премиерата на филма „Отново съм тук“ е в понеделник в кино „Люмиер“, а от 3 декември тръгва по кината в цяла България.