Човечеството има едно десетилетие да се пребори с климатичните промени или е обречено на гибел.

Това заяви генералният секретар на ООН – Антониу Гутериш на започналата днес конференция за климата с домакин Мадрид.

Точката, от която няма връщане назад наближава, алармират учените, а светът е напът да разбере способни ли са политиците да се обединят в борбата с климатичните промени. Това е основната задача на конференцията в Мадрид.

„Трябва ни бърза и основна промяна в начина, по който правим бизнес, произвеждаме енергия, строим градовете си, как се придвижваме или как се изхранваме. Ако не променим спешно начина си на живот, обричаме планетата на гибел”, каза в словото си Гутериш.
 
Европейският съюз предлага нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

„През март ние ще предложим нов европейски климатичен закон, с който ще направим необратим пътя към въглеродна неутралност”, заяви от своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В конференцията взе участие и българският премиер Бойко Борисов. Той се срещна с премиера на Испания Педро Санчес, с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с новия председател на Европейския съвет – Шарл Мишел.

В изказването си Борисов заяви, че с промените в климата идва чудовище: „Първият и вторият замърсител, най-голям на света, ги няма тук – това са Съединените щати и Китай. Да направим така, че с нашите 9%, които ще намалим, но да не правим това безсмислено, а да вкараме гражданската енергия. Защото комините, дали пушат в Щатите, в Китай или във Виетнам – всичко атмосферата го пренася и при нас”.

Премиерът посочи още, че за страни като България – с висок дял на въглища в енергийния им микс, ще се изискват по-високи нива на инвестиции и мерки в социалната сфера, за да преминат към климатична неутралност. И подчерта важността на ядрената енергетика.