България е на второ място в Европейския съюз по намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Това каза премиерът на България Бойко Борисов в словото си по време на 25-ата конференция по изменение на климата, която се провежда в Мадрид.

Изказването на Борисов, наред с тези на останалите световни лидери в конференцията, е споделено във „Фейсбук” страницата на премиера. Самото видео е публикувано в страницата на испанския всекидневник „Ел Паис”.

В речта си за климатичните изменения Борисов посочва, че през 2018 г. България е намалила емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива с 8,1% повече в сравнение с 2017 г.

Това нарежда страната ни на второ място в ЕС, следвайки Португалия, която заема водещата позиция с 9%, по данни на „Евростат”.

„Вече е безспорно за всички че изменението на климата е факт. Природни бедствия, нечувани досега. Глобално затопляне. (…) За нас е важно да се гарантира, че преходът ще е плавен и справедлив спрямо всички държави и ще се осъществява по разходоефективен начин, на принципа на технологичната неутралност. Следва да се отчита, че за страните, които използват въглища в енергийния си микс, както е и България, Полша и други, този преход ще изисква по-високи нива на инвестиции и ефективни мерки в цялата сфера. В България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни електроцентрали, които са основни базови мощности, като през зимата този процент достига до 60”, посочва министър-председателят.

Той продължава с това, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантирането на национална, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродната икономика.

„Страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергетика през следващите години. Не на последно място не мога да не отбележа, че емисиите на ЕС са само 9% от световните емисии. (…) Първият и вторият замърсител най-голям в света ги няма тук – това са САЩ и Китай. Да направим така, че с нашите 9%, които ние ще намалим и безспорно ЕС е лидер, но да не правим това безсмислено, а да вкараме гражданската енергия, да поставим здравето и качеството на живот на всеки един гражданин по света. Защото комините дали пушат в Щатите, в Китай или във Виетнам – атмосферата го донася и при нас. Така че да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни, да се съобразят с чудовището, което е в промените на климата”, завършва речта си Борисов.