Израелската армия призова жителите на северния квартал на град Хан Юнис в Ивицата Газа да напуснат района незабавно преди нова военна операция.

Те трябва да отидат в хуманитарна зона, поясняват от армията в текстово съобщение изпратено чрез мобилните оператори до палестинците, както и чрез листовки, раздавани по улиците.

Целта на предупрежденията е да се избегне нараняване на цивилни граждани, се казва в още в изявлението.

Хан Юнис се намира в южната част на Ивицата Газа. Израелските тайни служби са предприели операция там, защото са регистрирали „терористична дейност“ в града.

Израел обвинява палестинските бойци в злоупотреба с хуманитарната зона. Според армията там има терористи от групировката „Хамас“, които планират ракетни атаки срещу Израел. Това е наложило корекция в границите на хуманитарната зона, обясняват от армията.

В събота (10 август) сутринта беше съобщено за опустошителен израелски въздушен удар по училище в град Газа. Според палестинските доклади десетки хора са били убити. 

Говорител на контролираната от „Хамас“ гражданска отбрана съобщи за най-малко 93 убити в сградата, което е била използвана за настаняване на бежанци.

 

Инцидентът предизвика международно възмущение и критики към израелската армия, която потвърди, че тя е извършила атаката, но поясни, че там е бил ситуиран команден център на „Хамас“.

По-късно стана ясно, че най-малко 19 командири и бойци на групировката са били убити.

От израелската армия съобщават още, че вероятно в атакуваната сграда е бил и високопоставен командир на „Ислямски джихад“.