Представете си, че взимате хубава сочна ябълка, но вместо да я отхапете, запазвате семките, а останалото изхвърляте.

Това традиционно правят производителите на шоколад с какаовия плод – използват зърната и изхвърлят останалото.

Някои хранителни компании казват, че традиционното производство на шоколад използва само зърната, без останалата част от какаовия плод, който е с размер на тиква и с добра хранителна стойност, пише BBC.

Учени от Швейцария, занимаващи се с качеството на хранителните продукти, са измислили начин да направят шоколад, като използват целия какаов плод, а не само зърната. Плюс е и това, че са го постигнали без да добавят захар.

Шоколадът, разработен в Федералният технологичен институт в Цюрих от учения Ким Мишра и неговия екип, включва пулпата на какаовия плод, сока и обвивката на плода.

 

Ключът към този нов шоколад се крие в сокът извлечен от какаовия плод. Този сок, който е 14% захар, се дестилира, за да се образува силно концентриран сироп, комбиниран с пулпата. След това се смесва със изсушената обвивка или ендокарпа, за да се образува много сладък какаов гел. Гелът, когато се добави към какаовите зърна за направата на шоколад, премахва нуждата от захар.

Снимка: iStock

Мишра вижда своето изобретение като най-новото в дългата поредица от иновации на швейцарските производители на шоколад.

Негов партньор е швейцарската стартираща компания КОА, разработваща устойчиво отглеждане на какао. Нейният съосновател Аниан Шрайбер вярва, че използването на целия какаов плод може да реши много от проблемите на какаовата индустрия – от  растящите цени на какаовите зърна до крайна бедност сред производителите на какао.

„Вместо да се карате кой каква част от тортата да получи, вие я правите по-голяма и всички печелят“, обяснява Шрайбер.

Връзката между производството на шоколад и околната среда е подчертана и от Шрайбер.

„Една трета от цялата селскостопанска продукция никога не свършва на масата ни. Тези статистики са още по-лоши за какаото, ако се използват само зърната. Все едно да изхвърлите ябълката и просто да използвате нейните семки. Точно това правим в момента с какаовия плод", коментира ученият.

Снимка: iStock

Производството на храни включва значителни емисии на парникови газове, така че намаляването на хранителните отпадъци може също да помогне за справяне с изменението на климата. Шоколадът, луксозен нишов артикул, може сам по себе си да не е огромен фактор, но Шрайбер вярва, че може да е начало.

Остава висящ обаче въпросът какъв е вкусът на шоколада, в който няма добавена захар. А отговорът от любител на този десерт е: „Изненадващо добър. Богат, тъмен, но сладък вкус, с нотка на какаова горчивина, който би паснал идеално на кафе след вечеря“.

В Швейцария някои от по-големите производители, включително Lindt, започват да използват какаовите плодове, както и зърната, но никой досега не е предприел стъпката да премахне напълно захарта.

И въпреки че шоколадът може скоро да не съдържа добавена захар, не трябва да се прекалява с консумацията.