Инвазията на Русия в Украйна и началото на военните действия бележат живота на хиляди хора и разделят много семейства. Женени от две години - за това време героите в следващия разказ са се виждали едва няколко пъти.

Въпреки това са решили да се борят за любовта си докрай.

От съображения за сигурност скриваме техните лица и ги представяме с други имена. Вижте историята им пред btvnovinite.bg в част 2 на „(Не)чутите гласове на войната” на Златина Младенова.

Украинец от Харков и американка от Масачузетс. Любовта между тях пламва и през 2021 г. сключват брак. С началото на войната през февруари 2022 г. обаче животът им се променя. Те пропускат първата си годишнина като съпруг и съпруга, а през това време се виждат едва няколко пъти. 

„Ние не можем да живеем заедно. Тя не може да се премести в Украйна. Не можем да бъдем физически заедно. Искам да напусна страната и да живея с нея“, казва мъжът, когото условно сме нарекли Олександър.

По думите на двойката единственото, което ги държи разделени, е „мандатът на Зеленски“ и забраната на мъжете да напускат страната.

„Няма закон, който да забранява това. Не е закон, а просто правило на границата. Устна заповед, но в конституцията няма нищо, което да позволява на Зеленски да нарежда това“, подчертават те.

В началото на войната Олександър прекарва няколко дни в бункер. След това се мести в Закарпатска област, близо до границата с Унгария, с надежда да напусне страната. Опитът му се оказва неуспешен. 

„Беше преди около година, но се оказа схема. Те взеха парите и повече не чухме нищо за тях“, разказва мъжът.

Когато разговаряме с тях, Ема се намира при него - дошла е, защото не си представя да пропусне и втората годишнина от брака им. Макар и заедно, двамата стоят само вкъщи, за да не бъдат „хванати от военните“.

В интервюто пред btvnovinite.bg те твърдят, че военната служба в Украйна отвлича мъже и ги държи в мазета.

Повече от техния разказ вижте във видеото.