Продължава недоволството в Русия срещу обявената мобилизация. Хиляди се опитват да напуснат страната, а по много гранични пунктове има огромни опашки. Други казват, че никога няма да напуснат дома си, но и не искат да са част от войната в Украйна. 

Специално за btvnovinite.bg разказ от първо лице от Русия за мобилизацията и как тя не е никак частична.

Наталия е майка с три деца, а мъжът ѝ работи като пожарникар в централна Русия. Страхът от това да не го вземат в армията кара семейството да се затвори у дома.

Наталия разказа, че в магазина ходят само жени, защото пред очите ѝ са взели директно от супермаркета мъж, докато плаща на касата.

Изпраща ни и снимка на колата, която обикаля и взима мъжете от улицата.

„Съпрузите ни дори спряха да пият от притеснения, моят специално три дни не е пил, нито е спал. Хората полудяват буквално. Наши трима приятели вече са мобилизирани. А наш съсед ни сподели, че са му се обадили от Службата за набиране на военнослужещи, а той им е отговорил: Имам пушка, няма да ме вземете, ще се отбранявам“, казва Наталия.

Снимка: Reuters

Тя обясни и мотивите на мъжете, които не искат да отиват на война.

„Това не е нашата война, защото никой не е дошъл да посяга на дома и родината ни. Ако това се случи, ще се отбраняваме, но да даваме нашите мъже в тази неясна война, не искаме. Те нямат и опит. Има и такива, които искат да ходят в Украйна, казват ни, че там спасяват деца. Но те имат опит, били са на бойни задачи и получават много пари като наемници. Нашите мъже нямат такъв опит“, казва рускинята.

Три дни в неведение семейството буквално се барикадира у дома. После получават глътка въздух.

„Шефът на съпруга ми се обади и ни каза, че няма да се набират за военна служба мъжете под 87 набор. Но народът е полудял, има случай и на мъж, който се е запалил само за да не го вземат в армията“, казва още Наталия.

Изпраща ни и клипчета, на които се вижда обаче, че се мобилизират мъже над 35-годишна възраст. Тя ги нарича „бомжи“ (клошари), алкохолици и бездомни. На видеата те се усмихват, а в поста хората пишат – те се радват, а аз имам усещането, че повече никога няма да ги видим.

Друго видео показва впечатленията на един от мобилизираните, които вървят в колона към сборен пункт, откъдето да ги изпратят на фронта.

Появиха се и видеа на празни самолетни полети от Казахстан до Русия. В самолета има само един пътник с детето му.

Семейството на Наталия и приятелите им живеят в ежедневен страх, дори не от войната, а от нейната непредсказуемост. В края на разговора ни Наталия каза: „Няма да оставим дома си и да бягаме, но няма и да участваме в тази война. Ще отбраняваме семейството си до последно.“

*Разказът е анонимен по молба на нашия източник.