Училище в Ирпен кара родителите да подготвят за децата си раница за ядрена атака. Олена описва пред The Guardian как се променя живота на семейството й, живеейки под въздушни удари и прекъсвания на тока.

„В понеделник беше пореднтаа развалена сутрин заради нова масирана атака и въздушни сирени. 11-годишният ми син се събуди от тях около 7:30 сутринта. Изчакахме до 10, за да свърши въздушната тревога. Нямахме електричество почти цял ден“, казва Олена.

Войната в Украйна
Снимка: iStock

Синът й е уплашен от експлозиите. След като чуе някоя, не иска да остава сам в стаята си. Дори когато хладилникът издава шум, детето реагира, защото си спомня за ракетите и самолетите, разказа майката.

Преди две седмици Олена и синът й стягат неговата раница за ядрена атака, след като от училището ги молят за това.

„Съдържа бельо, един комплект дрехи, малка играчка, преносима батерия, вода и закуски. Отидохме до магазина и той сам избра: бонбони, бисквити, ядки, сушени колбаси. Той много внимава да не яде от раницата си за спешни случаи и казва, че не трябва да се пипа“, разказва майката.

Олена е подписала разрешение да дават калиев йодид на сина й в случай, че има експлозия докато е на училище. Ако стане това, децата ще трябва да останат там, докато правителството каже, че е безопасно да се върнат у дома.

Войната в Украйна
Снимка: iStock

„Логично е, но би било ужасно страшно, да останете вкъщи, да залепите всички прозорци и вентилация, знаейки, че детето ви е на училище и ще трябва да се подслони там за известно време“, казва Олена.

Семейството има късмет, че детето ходи на училище. Повечето училища са онлайн, защото нямат достатъчно убежища и имат проблеми с електричеството и отоплението.

„Когато нямаме ток, нямаме отопление. Нашето правителство очаква, че масираните атаки ще продължат”, казва тя.

Войната в Украйна
Снимка: iStock

В началото на войната семейството напуска Ирпен. Експлозиите са толкова силни, а самолетите летят толкова ниско, че виждат лицето на пилота. Тръгват без да опаковат багаж. Заминават за Швеция, където остават почти 5 месеца.

Връщат се през юли. Градът им е предимно разрушени сгради. Не го възприемат като реален, тъй като трябва да се адаптират психически и да оцелеят.

Войната в Украйна
Снимка: iStock

„Между всичките вълни от военни чувства все още трябва да живеем мирния си живот, който е прост и много подобен на вашия: работим, пазаруваме, готвим, прегръщаме се, целуваме се, учим децата си“.