След поставения ултиматум срещу използването на ядрено оръжие в Украйна министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу проведе редица разговори с ядрените сили в НАТО – САЩ, Франция и Великобритания.

В тях той развива тезата, че има заплаха от използването на „мръсна бомба“ от страна на украинските сили. В своята позиция Украйна обяви, че щом Русия повдига темата има възможност руските сили да използват подобно оръжие.

Какво всъщност е „мръсната бомба“?

„Мръсната бомба“ е вид „радиологично разпръскващо устройство“, което комбинира конвенционален експлозив с радиоактивен материал.

Източниците на материала обикновено са болници, изследователски центрове или централи. Тъй като използването им е контролирано, обикновено материалите се крадат. В „мръсна бомба“ могат да бъдат сложени вещества като уран или цезий.

Важно уточнение е, че радиационният материал не е достатъчно силен, за да убие или причини тежко заболяване. Самият конвенционален експлозив би причинил повече щети. Въпреки това може да се причини замърсяване.

„Мръсната бомба“ по никакъв начин не е подобна на ядреното оръжие. Ядрената бомба създава експлозия, която е милиони пъти по-мощна от тази на „мръсната бомба“. Облакът от радиация от ядрена бомба може да се разпространи от десетки до стотици квадратни километри, докато радиацията на мръсна бомба може да се разпръсне в рамките на няколко километра.

„Мръсната бомба“ не е „оръжие за масово унищожение“, а основният ѝ ефект е замърсяването и излагането на населението на радиация.

Случаи на атаки с радиоактивни материали

Тъй като развитието на този вид промишленост започва след Втората световна война, „мръсната бомба“ не е била употребявана във военен конфликт. Използвана е при терористични атаки. Дори и след сдобиването с необходимите вещества „мръсната бомба" никога не е била взривявана.

Първият акт за радиологичен терор е в Москва през 1995 година. Група чеченски бунтовници заравя радиоактивен материал в парк в града, като обявява готовност да сглоби бомба. Властите откриват контейнера с цезий, но не успяват да установят извършителите.

През декември 1998 година ръководителят на подкрепяната от Русия Чеченска служба за сигурност Ибрахим Хултихов съобщава, че екип на службата за сигурност е открил контейнер, пълен с радиоактивни материали, към който е прикрепена мина. Експлозивът е скрит близо до железопътна линия край град Аргун. Службата успява безопасно да обезвреди бомбата, но не идентифицират откъде са взети веществата. Отново е заподозряна бунтовническа чеченска група.

Американският гражданин Жосе Падила, който е бивш член на гангстерска банда и е имал близки отношения с Ал-Кайда, е задържан по подозрение, че планира да създаде и взриви „мръсна бомба“. Смята се, че по-рано той преминава учение в Пакистан за сглобяване на експлозиви. Връща се в САЩ с 10 хиляди долара, които пренася в куфара си.

Регулация

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е един от регулаторите, които следят за употребата на радиологични вещества. Това е и причината след съобщенията от Кремъл за „мръсна бомба“ агенцията да обяви, че ще извърши проверки в Украйна.

В сигнала си Русия е посочила две места, за които твърди, че нерегламентирано е ползван материала. В своя позиция Международната агенция посочва, че едното място е инспектирано преди месец и не са открити нередности.

МААЕ извършва тестове през 2013 година, но симулацията цели тренировка за действие след взривяването на подобна бомба и ограничаването на ефектите от нея.