В рамките на два дни министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу проведе два телефонни разговора с колегата си от САЩ Лойд Остин, както и с министрите на отбраната на Франция, Великобритания и Турция.

Информацията и за петте разговора бе разпространена от Русия, като в нея липсват подробности за темите, коментирани с Лойд Остин.

С другите две ядрени сили от НАТО и с Турция е била обсъдена руската теза за „мръсна бомба“ от страна на украинските сили.

„Мръсната бомба“ е радиологично оръжие, но много се различава от ядрената бомба. При нея основен поразяващ фактор е вредността на самия материал – радиоактивността. При ядреното оръжие поразяващ фактор е отделената енергия.

След атаките по украинските енергийни съоръжения Киев изрази притеснение относно подготвян удар срещу язовирната стена при водноелектрическа централа „Каховска", намираща се на река Днепър в Южна Украйна.

Това би довело, както до мащабни наводнения в цялата област Херсон, където в момента се водят сражения, така и до спиране на водоподаването в областта, но и към целия полуостров Крим.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли твърденията, че Киев се готви да използва "мръсна бомба“:

„Ако Русия казва, че Украйна уж подготвя нещо, това означава едно - Русия вече е подготвила всичко това", обяви той.

В Украйна е въведен режим на тока, а редица градове спряха градския транспорт, използващ електричество.