"Ще има последствия за Русия без значение дали използва т. нар. „мръсна бомба“ или конвенционално ядрено оръжие". Това обявиха от Държавния департамент на САЩ, предава Ройтерс.

Русия твърди, че Украйна разработва „мръсна бомба“ - радиологично оръжие, съчетаващо радиоактивен материал с конвенционални експлозиви. При нея взривът не е с мащабите на ядрена бомба, но също излъчва радиоактивност.

8 месеца след началото на войната в Украйна Вашингтон и държавите от ЕС обвиниха Русия, че сама измисля този сценарий, за да оправдае употребата на подобна бомба от своя страна.

Още преди провеждането на незаконните референдуми за анексиране на украински територии се наложи руските сили да отстъпват след контраофанзивата на Киев.

Новата ситуацията на бойното поле наложи смяна в ръководството на руските сили в Украйна, а след това започнаха атаки по жилищна и енергийна инфраструктура.

На въпрос дали САЩ възприемат „мръсната бомба“ като ядрена от Държавния департамент отговориха:

„Дали ядрена, или „мръсна бомба“ – бяхме пределно ясни, че ще има последствия“.

Тезата за „мръсна бомба“ се появи през последните дни, когато министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу проведе редица разговори със силите от НАТО и по-конкретно тези, които имат ядрени оръжия – САЩ, Франция и Великобритания.