Международната общност заклейми резултатите от референдумите в окупираните части на Южна и Източна Украйна като фалшиви. В същото време сепаратистите отправиха първи призиви за присъединяване на тези територии към Русия.

Само броени часове след края на вота сепаратистите обявиха победа и поискаха от Путин да анексира окупираните части на четирите области. В руската Дума така наречените референдуми бяха определени като успех.

„Целите на специалната военна операция трябва да бъдат постигнати. Трябва да направим всичко по силите си това да се случи“, заяви Вячеслав Володин, председател на Държавната дума на Руската федерация. 

Президентът Зеленски и западните лидери определиха вота като незаконен, а от ООН изтъкнаха нарушения на международното право.

„Гласуването се проведе в секции, властите също така ходеха по домовете, придружени от военни. Това се случи по време на въоръжен конфликт в райони под руски контрол и извън правата и конституционната рамка на Украйна“, каза Розмари Ди Карло, заместник-генерален секретар по политически въпроси на ООН.

В Русия продължава мобилизацията и бягството от нея. Вчера на границата с Грузия имаше 10-километрова колона от автомобили. През последните 10 дни над 78 000 руснаци са преминали грузинската граница.