Правителството на Полша обмисля да отвори временна болница на националния стадион в столицата Варшава, съобщава агенция „Ройтерс“. Причината е скокът в броя на новозаразените с COVID-19.

„В неделя министър-председателят нареди подготовката за първата временна болница, която да бъде разположена в националния стадион“, потвърди отговорникът за проекта Михаил Дворчик. Той допълни, че и други области работят по подобни проекти.

Временното COVID отделение ще се помещава в конферентните зали на стадиона във Варшава. То ще е може да приема 500 пациенти с коронавирус, но капацитетът ще може да бъде увеличен до 1000 пациенти при необходимост.

Очаква се първите легла да пристигнат до края на седмицата.

В Полша бяха регистрирани рекорди както в броя на положителните тестове за коронавируса, така и в смъртните случаи. Това доведе до недостиг на медицински персонал, болнични легла и оборудване.

Според Дворчик правителството, обаче, не обмисля затваряне на гробищата и ограничаването на пътуването из страната за предстоящия празник на Вси Светии на 1 ноември. Тогава се очаква милиони поляци да почетат паметта на починалите си близки.

През изминалата седмица в Полша бяха въведени червени зони с допълнителни ограничения заради COVID-19. Там ще бъдат забранени събирания на повече от 10 души, а в магазините ще се допускат до 5 души едновременно.

В цялата страна става задължително носенето на маски на обществени места.

Кабинетът във Варшава коментира, че се опитва да избегне пълно затваряне, но според експерти това може да е неизбежно, ако здравната криза се изостри.