Много страни в Европа и по света затягат мерките за борба с коронавируса. Словенското правителство официално обяви едномесечна епидемия от COVID -19 на цялата територия на държавата.

Австрия ограничава събиранията на закрито до 6 души и на открито до 12. Барове, магазини и ресторанти остават отворени. Управляващите призоваха за спазване на мерките.

И Италия въвежда нови ограничения заради скока на заразените.

Мерките на Ботуша не включват полицейски час, както във Франция, но кметовете ще имат право след 21 ч. да затварят обществени места с възможно струпване на хора. Работното време на ресторантите и капацитетът им също ще бъдат ограничени. Решението идва на фона на втори в страната пореден ден с рекорд на заболелите с COVID -19. 

Израел пък започна да облекчава втората национална карантина след стабилен спад на новозаразените. Част от бизнеса се връща на работа, отварят училищата и яслите, парковете и плажовете. 

Саудитска Арабия също разхлабва мерките. Тя отвори Голямата джамия в Мека за поклонници за първи път от седем месеца. В храма ще бъдат допускани най-много 40 000 души. Хората ще влизат на групи с предпазни маски, монтирани са и термокамери.   

Полицията в Прага използва сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращи, недоволни от ограниченията заради коронавируса. Стотици демонстранти излязоха по улиците, въпреки забраната за масови събирания. Много от тях не носеха маски. В събота Чехия регистрира над 8 700 новозаразени - най-големия брой, отчетен за един уикенд.