Този епизод на рубриката „Чети етикета“ е посветен на предпазването от COVID-19. На обществени затворени места е задължително носенето на лични предпазни средства, които да покриват носа и устата.

Но кои маски ни предпазват – на този въпрос се опита да отговори Биляна Гавазова заедно с вирусолозите от Българската академия на науките. 

90% от засечените у нас негодни лични предпазни средства, са се търгували онлайн.
Става въпрос за маски от по-висок клас, които се използват основно в болниците. При еднократните рискът от заразяване с коронавирус скача многократно, ако не се употребяват правилно - предупреждават вирусолози.

Снимка: btvnovinite.bg

Еднократна или многократна - как да изберем

Проф. Павлина Дулашка от БАН обясни как да си изберем маска. По думите ѝ най-употребявани са хигиенните маски за еднократна употреба, но те не ни предпазват напълно. Тя даде пример, че при пръскане със спрей през нея преминават капки. 

„Ние покрихме планетата с тези маски, застрашаваме екологията“, добави проф. Дулашка.  

Експертите заявиха, че маските с грапава повърхност задържат вируса в продължение на 4 дни и ако се използват неправилно, рискът е голям. За сравнение, банкнотите задържат COVID-19 не повече от 2 дни. 

При двуслойните платнени маски от голямо значение е материалът – ако е синтетичен, има възможност от предизвикване на алергия или кожно раздразнение. При същия експеримент със спрей те предпазват повече, но се намокрят и ако не се сменяват често, може да станат източник на бактериална инфекция. 

„Желателно е да имаме няколко такива, да ги сменяме. Шлемът ще предпази, ако някой киха или кашля, но ако някой киха или кашля до вас – няма да ви предпази“, посочи проф. Дулашка. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тя обясни, че маските с клапан, които се смятат за изключително ефективни срещу вируси, всъщност не са. Причината е, че клапанът се отваря при дишане и има възможност да се заразят околните.  

По-плътните маски пазят повече.

„Най-надеждни са маските с филтър с активен въглен. Проведохме изследване, което показа, че най-активният е от кайсиеви костилки. Направихме много видове, тези маски са със сертификат от Европейска сертифицирана лаборатория. (…) Активният въглен абсорбира, може да се глади и тази маска може да се използва 3-4 месеца“, уточни проф. Дулашка. 

Контролът върху качеството 

Проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са показали, че 101 модела на пазара не съответстват на критериите за качество. 90% от тях се продават онлайн. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Спрели сме над 70 вида маски, стотици хиляди бройки от април месец до сега. Проверените са над 187 вида. Потребителите трябва да следят за наличието на маркировките върху маските, където е обозначен стандарта, нивото на защита, както и да има достъп до декларацията за съответствие на производителя“, каза Мирослав Йотов от ДАМТН. 

Снимка: btvnovinite.bg

COVID-19 и различните повърхности 

Вирусологът проф. Стоян Шишков обясни, че вирусът издържа различно време върху повърхностите – в зависимост от тяхната материя. Например, върху телефон или клавиатура може до оцелее до 3 дни. Той посъветва хората да дезинфектират работните си места, ако се използват от различни служители. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Има единични изследвания, че върху банкнота вирусът издържа около 2 дни. Най-инфекциозен е първите шест часа“, заяви още той. По думите му в БАН изследват различни видове маски и тяхната ефективност, добави, че има стандарт за предпазване от бактерии, но не и за предпазване от вируси.