Маските да са задължителни и на работа, без значение дали мястото се води обществено. Идеята даде "Тази сутрин" по bTV изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Сега носенето на маски е задължително само на закрити обществени места.

В същото време личните лекари алармираха, че ако трябва да дават лично направленията за безплатен PCR тест, ще се стигне до струпване пред кабинетите им.

Новите случаи на зарезени с коронавируса у нас са 83 при направени почти 1200 PCR теста, т.е. положителните проби са около 7 на сто. В болница са 1205 души. В интензивни отделения - 62-ма.

Починал е още един човек с вируса, а 26 са излекувани.

На този фон - все още няма яснота при какви критерии и как личните лекари ще издават направления за PCR тест.

Предстои да се обсъди и идеята маските да са задължителни и в офиса.

Ако тенденцията на ръст от миналата седмица продължи - броят на потвърдените случаи на коронавирус ще стигне 30 хиляди, прогнозира изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той ще предложи на щаба маските да станат задължителни и на работните места.

„Ако ние носим маска на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко“, смята проф. Асен Балтов, изп. директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Сега, според заповедта на здравния министър, носенето на маска е задължително само на закрити обществени места.

А отделно от това - работодателите трябва да осигурят лични предпазни средства в зависимост от спецификата на работа и оценката на риска на работното място.

В офиса на организация всеки ден работят 10-12 души. Носенето на маска е препоръчително - например за тези, които пътуват с градския транспорт.

"Категорично не подкрепям идеята за носене на маски през цялото време на работното място, защото според мен вредата е по-голяма, отколкото ползата. Отделно считам, че няма да се спазва", каза доц. Даниела Илиева, изп. директор на фондация "Право и интернет".

Междувременно, личните лекари пък поискаха да могат да издават направление за PCR тест по електронен път, за да не чакат потенциално заразени пред кабинетите.

"Виждате колко кабинета сме тук, ако пред всеки има по двама такива, то какъв е рискът за всички останали, дошли в ДКЦ-то", обясни д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

От здравната каса обясниха за bTV, че още лятото са предложили на представителите на лекарския съюз промени, с които издаването да става електронно, но те са заявили, че нямат мандат да подпишат анекс към рамковия договор през тази година, който да включва това.

Все още не е ясно при какви критерии ще се издава направлението за PCR тест, нито пък какви стъпки ще следват всички след това. Здравите власти и съсловните организации в момента работят паралелно по електронизация на издаването на направления и на рецепти. Кога ще завърши процесът не е ясно, очакванията са до края на годината да има сериозен напредък и през следващата - вече процесите да са електронни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!