Възобновяват проверките за носене на маски в столичния градски транспорт. От Центъра за градска мобилност отчитат положителна тенденция, че все повече хора спазват мерките. От сутринта инспекторите са установили двама нарушители.

Проверките се извършват съвместно със СДВР, а униформените имат правомощия да налагат глоби. Санкцията е в размер на 300 лв.

„Винаги може да се влезе в положение на определено лице, което има заболявания и носенето на маска му пречи“, обясни Станислав Станков от ЦГМ. 

Установени са общо трима нарушители. Петьо е един от свалените. Не е бил глобяван, макар че не му е за първи път. „Това ми се случва не знам за кой път вече. Имам припадъци от маските.
Ето, има и други хора, които са без маски, но на тях проблем никой не им прави“, добави мъжът.

Пътниците са на мнение, че не всички, които използват градския транспорт в София носят маски. По думите им често предпазните средства не се поставят коректно на лицето. „Контрол се осъществява, но не правят забележка за маските“, допълни жена, която беше проверена и беше изрядна. 

Самите инспекции продължават до 5 минути, така че да не се пречи на разписанието на превозните средства. За шофьорите на превозните средства маските остават препоръчителни.