Преди началото на новата учебна година – задължителни маски, изолатори и още куп други мерки въведе образователното министерство, за да гарантира здравето на деца и учители. Целта е да се проведе сравнително нормалното учебната година. 

Готови ли са училищата за първия звънец и ще сработят ли мерките навсякъде – bTV провери каква е ситуацията в училището в село Селановци и в най-голямото училище в страната, столичното XVIII СУ „Уилям Гладстон“, в което учат над 2400 деца. 

Маски, дезинфектанти, дистанция – примерите 

В ОУ „Никола Йонков Вапцаров” във врачанското село Селановци са въвели железен пропускателен режим. На 15 септември прага му ще прекрачат 141 деца, повечето от тях са от социално слаби семейства. Директорката Петя Русинова обясни, че още на входа децата ще бъдат проверявани дали имат маски. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ако нямат предпазни средства, те няма да бъдат връщани, а такива ще им бъдат подсигурявани от училището. „Тайно се надявам да не раздаваме всеки ден маски. Децата, които идват, ще са си надписали маските от вкъщи и когато са в клас – ще ги смъкват под брадичката, а когато излизат в коридора ще ги поставят на лицето. Имам съмнение, че ще падат по пода, ще ги оставят под чина, ще ги разменят – затова маската няма да слиза от главата на детето“, уточни Русинова.

На входа на училището има автоматичен диспенсър за дезинфектант. По думите на директорката е хубаво децата да приемат мерките като игра, за да не се стресират допълнително. За целта в цялото училище са разлепени указания, под формата на комикси. Тя допълни, че основната им задача ще бъде да обучат децата и родителите как да ползват електронни устройства. Стаята за изолация в училището се намира в приземния етаж, а там дори има легла.

Снимка: btvnovinite.bg

В столичното XVIII СУ „Уилям Гладстон“ средства за дезинфекция има във всяка класна стая. Родителите имат ангажимент всяко дете да има маска и антибактериални кърпички. 

„Подготвени сме за откриването на учебната година, спазвайки всички изисквания. При нас откриването на учебната година ще стане на два етапа – за начален етап, първите класове и за осмите класове. То ще прерасне в родителска среща на открито в двора“, уточни директорът на училището Величка Стойчева.

Като предпазна мярка – в класовете за учениците ще започват по различно време, за да няма струпване на деца. Сградата има няколко изхода, чрез които ще се разделят потоците от ученици. От ръководството признават, че най-голямото предизвикателство за тях ще бъде носенето на маски от учениците. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В откритите пространства ние сме длъжни да спазваме правилата и те трябва да носят маски в коридорите. Надявам се, че нашите родители са поговорили преди това по темата и са обяснили на своите деца. В случай, че попаднем на дете, което отказва да носи маска, вероятно ще имаме такива случаи, ще поговорим с това дете и ще му обясним защо се налага носенето на маска“, уточни Стойчева и допълни, че наказания за неносене на предпазни средства няма да има.  

В училището има стая за изолация, където ще бъдат водени децата със симптоми на грипоподобно заболяване. Температурата им ще бъде мерена два пъти на ден. 

Съветите на специалистите 

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров заяви в „Тази неделя“, че очаква след старта на учебната година да види много учители с… проскубани коси. Той допълни, че съчувства на хората, които са писали указанията за учебния процес в условията на пандемия. 

„Свалянето на маските, разменянето им и т.н. няма как да бъде избегнато. Ние трябва да бъдем реалисти. Няма как да се нагоди действителността към това, което на някого му се иска. Този термин - „новото нормално“, е толкова неприемлив и неправилен. Това е „новото ненормално“, каза д-р Киров. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му не може пандемията да се ползва, за да се правят експерименти дали определени мерки работят. Той показа публикации от реномирани медицински списания, според които в САЩ заразените са близо 7 млн. души, а от тях 10% са деца. 

Според него този дял е относително малък, а рискът от заразяване е малък. „В над 63% от случаите децата се заразяват от домакинствата, те идват от там заразени, а не се заразяват в училище. Останалите, по-малко от 40% са извън семейната среда – може да е на улицата или в киното“, коментира медикът. 

Какви съвети даде д-р Любомир Киров на родителите в навечерието на 15 септември – вижте във видеото!