Безплатен ще бъде PCR тестът за ученик със съмнения за COVID-19. Това съобщи пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

На 15 септември класните стаи в столичната 94-о училище  ще се напълнят с над 900 ученици.

Ръководството вече е начертало ясен план как ще се реагира при съмнения за коронавирус, но все пак не липсват притеснения и от страна на родители, и от страна на педагогическия персонал. 

Родителите няма да плащат за PCR тест, ако детето им има съмнения за коронавирус, уточни главният здравният държавен инспектор в рубриката "Чети етикета".

„Когато става въпрос за профилактично изследване, за съмнение, тези тестове ще се поемат от държавата. Те ще се правят по указания на РЗИ“, обясни Кунчев.

В 94-о училище вече са готови с екшън плана – стрелки за еднопосочно движение в коридорите и две изолационни стаи. Тревогата обаче идва от това, че учениците са от многодетни семейства, което означава и повече контактни лица.

Методиката на пръв поглед изглежда ясна - ученикът със симптоми за коронавирус се изолира в специално помещение, докато родителите му не го вземат с личен транспорт. Свързват се с личния лекар, който да прецени дали да го насочи за PCR тест.

Тук обаче идва проблемът – личните лекари нямат право да издават направления за тестове и трябва те да пренасочат ученика със симптоми към друг специалист.

За София може би решение има. Новият център за триаж ще работи и без направления, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той обаче не уточни важи ли това и за ученици.

Ангел Кунчев коментира още, че може би е по-удачно учениците да носят шлемове вместо маски, защото с тях се диша по-лесно.