Спешно прибират българите, блокирани в чужбина. Късно снощи премиерът обяви, че всички, които са на граничните пунктове в Европа, ще бъдат върнати с полицейски ескорт.  Наши зрители обаче сигнализират, че все още са блокирани на австро-унгарската граница.

Близо 24 ч. стотици български граждани са блокирани на австрийско-унгарската граница.  
Въпреки обещанието, че в 22 ч.  ще им бъде осигурен полицейски ескорт за връщне у нас – такъв е имало само 3 часа.

Сънародниците ни разказват, че задръстването е огромно – над 30 километра. По думите им се пропускат само румънците. Част от тях са блокирани на самата граница. Други са насочени в полетата край границата. Споделят, че нямат никакви условия, храна или санитарни материали. Призоваха за помощ. 

От външно министерство обясниха, че вече говорят с унгарските власти, които са ги уверили, че с полицията ще осигурят пропускането на българите през границата.

Снимка: btvnovinite.bg

 
Само 70 български коли бяха пропуснати снощи на австрийско-унгарската граница.

Външният министър на Унгария информира, че заради краткия „прозорец“, даден от румънските власти, българите са били пропускани само от 21 ч. до полунощ“, уточниха от МВнР. 

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с унгарския си колега Виктор Орбан по повод българските граждани, чакащи на границата. „Бих ги разделил на 2 групи – хората, които бедстват и са неправомерно спрени и другите, да не ги засегна – авантюристите. Когато всички се страхуваха – те решиха да си ходят на екскурзии“, каза Борисов.

47-те българи, били на екскурзия в Мароко, вече са на турската граница. Там ги очаква автобус, който ще ги доведе в София. В рамките на няколко часа. Те ще бъдат прегледани още на границата, ще получат и анкетни карти.