От днес в Европа, Канада и САЩ са въведени допълнителни мерки за ограничаването на разпространението на COVID-19. Вчера беше взето решение Европейският съюз да затвори външните си граници за 30 дни.

Общият брой на болните от коронавирус в цял свят е достигнал 200 хил., за 24 часа заразените с са се увеличили със 7900 души. 

Белгия – От 12 ч. днес до 5 април влизат в сила нови ограничителни мерки.  Постановено е гражданите да останат в домовете си. Изключение прави ходенето на работа, пазаруването, посещението на лекар, банка или бензиностанция. Физическата активност на открито е разрешена и се препоръчва. На корпоративно равнище трябва да се организира дистанционна работа за всички дейности, където това е възможно, без изключение.

Пътуването в чужбина, което не се счита за неотложно, е забранено. Пазарите са затворени. Границите няма да бъдат затворени, ако се спазват правилата, но не е препоръчително да се пътува в рамките на Шенгенското пространство без основателна причина. Белгийските авиолинии временно отменят своите полети, считано от този петък, 20 март, без краен срок.

Швейцария – В сила е  извънредно положение в цялата страна до 19 април. Забранени са всякакви обществени и частни събирания. Затворени са всички търговски и развлекателни обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и дрогерии, аптеки, банки, пощенски клонове, бензиностанции, администрация, ж.п. гари, както и болнични заведения.

Призовава се цялото население да спазва наложените ограничения. Мобилизирани са 8000 военни, които ще подпомагат кантоните по отношение на логистиката на болничните заведени и сигурността.

Сърбия –  От 18 март в сила влиза забрана за движение в страната и по улиците на градовете за всички граждани от 20 ч. до 5 ч. сутрин. Изключение се прави само за сръбските органи, които изпълняват задачи и за лицата, работещи трета смяна.

Забранява излизането навън на граждани на възраст над 65 години в градовете и на граждани над 70 години в селата с население под 5000 души. Пазаруването ще се осъществява от определени супермаркети, в неделя между 4 ч. и 7 ч. сутринта при спазване на съответните предпазни мерки.  Всеки, който наруши забраната, ще бъде задържан и наказан в съответствие със законите в условия на извънредно положение.

Германия - Рискът за Германия официално е обявен за „висок“. Германските граждани следва да се въздържат от пътувания в чужбина. Предприемат се мерки за евакуиране от чужбина на близо 40 хил. германски граждани. Въведените от страна на Германия ограничения на сухоземните граници с Франция, Швейцария, Австрия, Люксембург и Дания не засягат товарните превози и преноса на стоки.

С цел даване на възможност за връщане на германски граждани от чужбина и за изтегляне на временно пребиваващи чужденци се отменя забраната за извършване на нощни полети на летище „Тегел“ в Берлин до 22 март 2020 г. Препоръчителният начин за завръщане в България е по въздух.             

Полша - Министерството на външните работи призовава да се избягват всякакви пътувания в чужбина, когато не са необходими. На полско-германската граница се е образувало 34-километрово задръстване. Три камиона в близост до Брисен блокираха пътя и пътниците не могат да стигнат до Полша. Препоръчително е шофьорите, които се отправят към Полша, да следват различни маршрути – Олшина или Колбасково. Полицията препоръчва да се заобикаля и Секулар.

Литва - На този етап са прекратени международни железопътни превози. Фериботите от Клайпеда до Швеция и Германия към момента не са отменени, но правилата за карантина и рестрикциите по отношение на влизане в страната остават. По информация на Министерството на транспорта, заради затварянето на границата с Полша от полска страна, завръщането в Литва е възможно с ферибот от Кил, Германия.

Чешка република - Чужденци, които са пребивавали на законно основание на чешка територия в момента на обявяването на извънредното положение в страната, могат да продължат престоя си за времето, през което то е в сила, без да е необходимо допълнително да уреждат въпросите около техния престой.

В случай, че те притежават виза за краткосрочен престой, срокът им се продължава автоматично, без да е необходимо да се свързват с чешките власти. В случай, че притежават виза или разрешение за дългосрочно пребиваване за срок по-дълъг от 90 дни, заявленията за продължаването на срока им те могат да подадат по пощата или електронно, но не и чрез лично посещение в службите на чешките власти.

Канада - От 12 ч. днес влиза в сила забрана за пътуване на чужди граждани до Канада, с изключение на: хора с постоянно пребиваване в Канада, членове на семействата на канадски граждани, дипломати, членове на самолетни екипажи, граждани на САЩ и пътници, преминаващи транзитно през Канада.

Всички пътници, които проявяват грипоподобни симптоми, включително канадски граждани, няма да имат право да се качат на полет за Канада . На въздушните превозвачи се възлага задачата да проверяват здравословното състояние на пътниците преди качване в самолета.

От 00:01 ч. на 18 март всички международни полети от Европа, Азия, Африка и Южна Америка са пренасочвани единствено към следните 4 летища в страната: Торонто – летище „Лестър Пиърсън“; Монреал – летище „Пиер Трюдо“; Летището във Ванкувър; Летището в Калгари.  Полетите между САЩ и Канада остават.